Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Λίγα λόγια για τη συγκέντρωση-πορεία της Δευτέρας 13/2/2012



Χθες, το απόγευμα της Δευτέρας στις 6μμ, καλέσαμε τον κόσμο του Περιστερίου στην πλατεία Δημαρχείου σε μια συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα και την καταστολή που δεχόμαστε. Αν και το κάλεσμα ήταν γρήγορο, άμεσο χρονικά και χωρίς μεγάλη προπαγάνδιση, μαζευτήκαμε στην πλατεία γύρω στα 90-100 άτομα από την περιοχή του Περιστερίου. 

Με τη βοήθεια της μικροφωνικής που στήσαμε από νωρίς, διαβάσαμε κείμενο που κατήγγειλε τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες καθώς επίσης και τα όσα συνέβησαν την  Κυριακή 12/2 στο κέντρο της Αθήνας: τη βάρβαρη καταστολή της Αστυνομίας, τους δεκάδες τραυματισμούς (κάποιοι από αυτούς σοβαροί) και τις δεκάδες συλλήψεις. Πιο συγκεκριμένα είχαμε:
  • 92 προσαχθέντες
  • 79 συλληφθέντες (έλληνες και μετανάστες, πλημμελήματα αλλά και κακουργήματα εκ των οποίων και 3 ανήλικοι)
  • 74 τραυματίες (στοιχεία ΕΚΑΒ) αλλά και άλλοι στους οποίους δόθηκαν πρώτες βοήθειες στο δρόμο.

Γύρω στις 7, αποφασίσαμε όλοι μαζί να πορευτούμε στους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου αλλά και σε γειτονιές, φωνάζοντας συνθήματα για τα νέα μνημόνια, την κρατική καταστολή, τα εργατικά καθώς και για τους φόρους και τα χαράτσια. Με κεντρικό μας σύνθημα “Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” και αφετηρία μας την πλατεία Δημαρχείου, διασχίσαμε την Παναγή Τσαλδάρη προς το Μετρό, στρίψαμε -περνώντας μέσα από γειτονιές- στη Βασιλέως Αλεξάνδρου, μπήκαμε για λίγο στη Λεωφόρο Θηβών (αφού περάσαμε το ΙΚΑ) και καταλήξαμε ξανά στην πλατεία Δημαρχείου αφού περπατήσαμε τον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως.


Η πορεία είχε παλμό και ήταν δυναμική καθ όλη τη διάρκεια της. Περνώντας απ τις γειτονιές ο κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και υπήρξαν στιγμές με ανθρώπους που κουνούσαν το κεφάλι συγκαταβατικά ή σήκωναν τη γροθιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Σπάζοντας τη βουβαμάρα του απογεύματος της Δευτέρας, βροντοφωνάξαμε συνθήματα όπως: “Γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Όλοι στο δρόμο, όλοι στον αγώνα”, “Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές”, “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73”, “Θα έρθουν για χαράτσια, θα έρθουν για εισφορές, το μόνο που θα πάρουνε σφαλιάρες και κλωτσιές”, “Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο την κατάληψη και την απεργία”, “40 ώρες για 400 ευρώ, σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε αφεντικό” κλπ.

Πολλές φορές κάναμε στάσεις για να γραφτούν συνθήματα σε τοίχους και τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως βάφτηκαν και τρία από τα δεκάδες ενεχυροδανειστήρια που έχουν ξεφυτρώσει τους τελευταίους μήνες στις γειτονιές του Περιστερίου.





Τέλος, κατά τις 8.30 και αφού ήδη είχαμε καταλήξει στην πλατεία Δημαρχείου, κάναμε την καθιερωμένη συνέλευση της Δευτέρας η οποία επικεντρώθηκε σε συζήτηση πάνω στα γεγονότα της Κυριακής 12/2.