Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Κείμενο της επιτροπής γυναικών εργαζομένων στην 3Ε Εκτυπωτική

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Οι εργαζόμενες γυναίκες και οι γυναίκες των εργαζομένων της 3Ε εκτυπωτικής, καταγγέλλουμε σ' όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και σε όλη την εργατική τάξη την τυχοδιωκτική ενέργεια του, εργοδότη Αναστάσιου Γιαννακόπουλου, να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο με τις οικογένειες μας σε άθλια πλέον κατάσταση, αφού μας έχει απλήρωτους 5 έως 6 μήνες.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης όταν είδε ότι οι εργάτες του δεν αντέχουν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, προχώρησε αρχικά σε 7 εκφοβιστικές απολύσεις. Αντί να φοβηθούμε, απαντήσαμε μαζί με το κλαδικό σωματείο μας σε 6-ωρη καθολική στάση διεκδικώντας την ακύρωση των απολύσεων και τα δεδουλευμένα. Με τη σειρά του ο εργοδότης έκλεισε το εργοστάσιο, διέκοψε την παροχή ρεύματος και εξαφανίστηκε διαδίδοντας ότι στο εργοστάσιο υπάρχει κατάληψη και ότι φταίμε εμείς για την κατάντια της επιχείρησης.
 
Προηγούμενα φρόντισε να διώξει "δουλειές ώστε να καλύψει τους δικούς του συναδέλφους - εργοδότες. Βέβαια μέσα στο εργοστάσιο έχουν μείνει πάνω από 10 τίτλοι σχολικών βιβλίων, που περιμένουν ακόμα να τυπωθούν για να φθάσουν στα χέρια των παιδιών μας. Επιπλέον όταν μαζί με το σωματείο μας διεκδικήσαμε από τον οργανισμό σχολικών βιβλίων τα περίπου 600.000 € που χρωστούσε το κράτος στην επιχείρηση από τα περσινά βιβλία, μάθαμε ότι ο Γιαννακόπουλος έχει εκχωρήσει το ποσό αυτό στους εμπόρους χάρτου.  
 
Έτσι φαίνεται και πάλι η πρόθεση του εργοδότη να είναι εντάξει με το σινάφι του, ενώ τα χρέη του απέναντι μας ούτε που τα λογαριάζει. Το δε κράτος που θα έπρεπε να είχε στείλει τα βιβλία από το Σεπτέμβρη, δείχνει την γραφειοκρατία του στη διεκδίκηση των βιβλίων. Αντίθετα για την εργοδοσία το ίδιο το κράτος φροντίζει να ακυρώνει το αυτόφωρο για την μη καταβολή του δώρου, παραγγέλνοντας τις ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Η ασυδοσία της εργοδοσίας γενικεύεται. Από όλες τις άκρες της χώρας ακούγονται απειλές του είδους «ή να απολυθούμε ή να δεχτούμε μείωση μισθού και απώλεια δικαιωμάτων». Το σχέδιο τους είναι ένα. Να ξεπεράσουν την κρίση τους πάνω στις πλάτες μας. Κι όταν η μπόρα περάσει, να είμαστε με μισθούς πείνας, διαλυμένοι, ανοργάνωτοι.
   
Η διορισμένη από τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή ένωση κυβέρνηση, φροντίζει να καλύπτει τους εργοδότες και τις τράπεζες. Τους χαρίζει χρέη, τους καλύπτει στην ασυδοσία τους απέναντι μας. Ενωμένοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ ψηφίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς νόμους υπέρ των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων, νόμους που μεταφέρουν τα χρέη τους σε μας και τα παιδιά μας, νόμους με τους οποίους πουλάν τη χώρα και μαζί της εμάς σαν δούλους.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Σας το λέμε εμείς οι εργαζόμενοι στην 3Ε εκτυπωτική που περιμέναμε περισσότερο απ' όσο έπρεπε. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε άλλο από τους εργοδότες και την κυβέρνηση τους. Όσο τους αφήνουμε να μας χρωστάνε, να μας εκβιάζουν με απολύσεις, για να δεχτούμε εργασιακές σχέσεις εξαθλίωσης, τόσο ξεθαρρεύουν. Αντίθετα όσο πιο γρήγορα απαντάμε, τόσο θα δυναμώνουμε την άμυνα μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη των εργοδοτών την δικιά μας τύχη.


Τον δρόμο δείχνουν οι συνάδελφοι στην Χαλυβουργία, που αντέστρεψαν την απειλή και στρίμωξαν την εργοδοσία στον τοίχο. Οι συνάδελφοι στο ALTER που κρατάνε ενωμένοι την αντίσταση τους. Σ' αυτούς μπαίνουμε και εμείς που εδώ και μέρες περιφρουρούμε το εργοστάσιο, περιφρουρούμε τα δικαιώματα μας, μέχρι την νίκη.

            Ζητάμε την συμπαράσταση σας
            Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα μας
            Μας χρωστούν δεν τους χρωστάμε.
            Είμαστε ενωμένοι μέχρι να πληρώσουν τα δεδουλευμένα,
                                                                                            τα χρέη τους,                
                                                                                                     την κρίση τους.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ