Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κείμενο της συνέλευσης που παρουσιάστηκε στην κοινή συνάντηση των λαϊκών συνελεύσεων στο Πάντειο (14/1/2012)

1η κοινή συνάντηση Λαϊκών Συνελεύσεων Αττικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 14/1/2012)

Λίγα λόγια για την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου
Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου στήθηκε στις 2 Ιούνη 2011, με πρωτοβουλία ατόμων της πόλης, που ήδη παρέμβαιναν στη γειτονιά τους με δράσεις γύρω από κοινωνικά-πολιτικά ζητήματα. Αξιοποιώντας το πρωτόγνωρο κλίμα που είχε δημιουργήσει η συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, καλέσαμε συνέλευση στην πλατεία δημαρχείου, μαζί με την Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου.
Η συμμετοχή της γειτονιάς στην πρώτη συνέλευση ήταν ενθαρρυντική καθώς η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 400 άτομα κάθε ηλικίας, που ήταν ντόπιοι, αλλά και κάποιοι μετανάστες. Η συνέλευση αποφάσισε ότι  στηρίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αντίστασης, της δικαιοσύνης και της ισότητας, ότι δε  χωρούν κόμματα και παρατάξεις  και ότι είναι εχθρική στην τοπική και την κεντρική εξουσία και τους θεσμούς που μας επιβάλλουν, το ρατσισμό και το φασισμό.
Από τη δεύτερη κιόλας συνέλευση, στόχος μας ήταν η κοινωνική απεύθυνση στις  γειτονιές μας,  με σκοπό την ανάδειξη των δικών μας αναγκών προτάσσοντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Στήθηκε το blog της συνέλευσης και ανοιχτές ομάδες εργασίας με βάση τις δραστηριότητες της λειτουργίας της συνέλευσης. Χωρίς να κινούμαστε γύρω από τα κεντρικά ζητήματα εστιάσαμε κυρίως στις δικές μας κοινωνικές ανάγκες.
Ξεκινώντας με το ζήτημα της υγείας, παρεμβήκαμε στο Αττικό νοσοκομείο με συγκέντρωση και αποκλεισμό των ταμείων εξετάσεων σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων. Παράλληλα κάναμε εξορμήσεις στα τοπικά ΙΚΑ.
Η κατάσταση στο χώρο της παιδείας (οι συγχωνεύσεις των σχολείων, το πολυνομοσχέδιο, οι ελλείψεις βιβλίων) μας απασχόλησε τόσο σε  κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή μας στις πορείες και τη στήριξή μας στις καταλήψεις των σχολειών της πόλης.
Με αφορμή το χαράτσι της ΔΕΗ αναδείξαμε τη ζωτική σημασία του ηλεκτρικού ρεύματος  ως κοινωνικού αγαθού, προτάσσοντας τη μαζική κοινωνική ανυπακοή στην πληρωμή οποιουδήποτε χαρατσιού στη ζωή μας. Η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στην αποτροπή διακοπής ρεύματος και η απόφαση για τη δημιουργία ομάδας επανασύνδεσης,  είναι για τη συνέλευσή μας, τα βασικά εργαλεία αντίστασης,  για να αναδείξουμε  την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης σε ταξικό επίπεδο απέναντι στη λογική της ανάθεσης και της υποταγής
Κατά τη μαζική μεταφορά της συνέλευσης στις κεντρικές κινητοποιήσεις κάναμε παρέμβαση στο ΜΕΤΡΟ με αποκλεισμό των μηχανημάτων, μοίρασμα κειμένου και ανάρτηση πανό  με πρόταγμα την ελεύθερη μετακίνηση για όλους.
Γνωρίσαμε τα εργασιακά προβλήματα της περιοχής μας, με εξορμήσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς (βιομηχανική περιοχή, εμπόριο, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΔ) παρεμβαίνοντας στις πλατείες της πόλης με αντιπληροφόρηση και μοτοπορείες. Αποκτήσαμε σταθερή επαφή και έμπρακτη αλληλεγγύη με τους εργατικούς αγώνες που έχουν ξεκινήσει τόσο σε κεντρικό επίπεδο (Χαλυβουργία, ΕΛΤΑ – Ενοικιαζόμενοι) όσο και σε τοπικό (ALTER, Viva, Εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, internet Q, Στατιστική, Λουκίσα, 3Ε Εκτυπωτική, Μυλωνάς, Αλουμινέξ) συμμετέχοντας σε όλες τις κεντρικές απεργίες με δικό μας μπλοκ και πανό.
Σχετικά με το θέμα της ανεργίας έχουμε δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με την πρωτοβουλία ανέργων Περιστερίου σε κοινές παρεμβάσεις στην πόλη και συμμετείχαμε στην παναθηναϊκή πορεία για την ανεργία με δικό μας μπλοκ.
Όταν στην πόλη μας αντιφασίστες δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τη χρυσή αυγή, παρεμβήκαμε με αντιπληροφόρηση, προβολή ταινίας και μαζική συμμετοχή σε αντιφασιστική πορεία ως άτομα.
Σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης διοργανώσαμε συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για την εγγύηση των συλληφθέντων της 48ης απεργίας του Ιούνη, γλέντι ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση για την οικονομική ενίσχυση ανέργου της συνέλευσής μας και δημιουργία σταθερού ταμείου αλληλεγγύης για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών μας.
Θέλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή μας στη συνέλευση των λαϊκών συνελεύσεων στα δυτικά (Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι). Από την αρχή της συνέλευσής μας υπήρχε μια άτυπη επικοινωνία ανταλλαγής εμπειριών και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Με αφορμή τη δράση μας για τα χαράτσια και για την αποτροπή διακοπής ρεύματος προχωρήσαμε στη δημιουργία κοινής συνέλευσης με πρώτη δράση την παρέμβαση στα κεντρικά της τεχνικής εταιρείας της ΔΕΗ στο Χαϊδάρι. Η συνέλευση των γειτονιών γίνεται σταθερά κάθε 15 μέρες με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και το συντονισμό κεντρικών δράσεων. Πραγματοποιήσαμε κοινή μοτοπορεία για τα χαράτσια περνώντας από 5 δήμους στα Δυτικά ενώ συμμετείχαμε και στο κάλεσμα της συνέλευσης Κερατσινίου στη μοτοπορεία για τη Χαλυβουργία.

Αυτοκριτική και προβληματισμοί
Η συνέλευσή μας λειτουργεί σταθερά δυο φορές τη βδομάδα στο χώρο της πλατείας. Δε σταμάτησε ούτε το καλοκαίρι ούτε τα Χριστούγεννα. Τον Αύγουστο όπου η συνέλευσή μας απομαζικοποιήθηκε παραμείναμε στην πλατεία αξιοποιώντας τη μία από τις δυο μέρες της συνέλευσης κάνοντας προβολές για μικρούς και μεγάλους κόντρα στην εμπορευματοποίηση και την απομόνωση. Η συχνότητα της συνέλευσης, μας βοήθησε στην εξέλιξή της τόσο στην παρέμβαση και δράση με άμεσα αντανακλαστικά όσο και στην ταχύτερη συνδιαμόρφωση των χαρακτηριστικών μας, όπου είναι η αυτοοργάνωση, η αντιιεραρχία, η διαδικασία της συζήτησης, η λήψη των αποφάσεων με κοινή συναίνεση, η σταθερή δημιουργία ομάδων, η ετοιμότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη τα οποία κατακτήθηκαν όλη αυτή την περίοδο. Βασικά ζητήματα που είχαν απασχολήσει τη λειτουργία μας ήταν η προσπάθεια της επιβολής της ιδεολογικής ταυτότητας πάνω από την κοινωνική. Άτομα που ανήκαν σε οργανώσεις απαιτούσαν την υιοθέτηση κεντρικών πολιτικών προταγμάτων όπως αλλαγή κυβέρνησης, διαγραφή χρέους, έξοδο από  ΕΕ, εθνικοποιήσεις, καθώς και τη συνδιοργάνωση δράσεων με άλλες πολιτικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, εμπορικούς συλλόγους, τοπικό τύπο. Αρκετά άτομα αποχώρησαν επειδή δεν τους εξέφραζαν πολιτικά τα παραπάνω χαρακτηριστικά της συνέλευσης δημιουργώντας νέα εγχειρήματα. Κάποιοι κουράστηκαν από τη διαδικασία και κάποιοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της συνέλευσης.
Σημαντικό πρόβλημα θεωρούμε ότι είναι η έλλειψη συμμετοχής της γειτονιάς τόσο όσον αφορά το μέγεθος του Δήμου (12 συνοικίες), όσο και τη δική μας αδυναμία στη κοινωνική  απεύθυνση. Αρκετές φορές η τοπική μας δράση έμεινε πίσω γιατί δώσαμε προτεραιότητα σε κεντρικές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας για τα χαράτσια που εκτός απ’ τη δική μας πολιτική ανεπάρκεια για να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις στις γειτονιές μας, ζούμε και τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι κυρίαρχοι με σκοπό την εξόντωση και τη λεηλασία της ζωής μας. Απέναντί μας έχουμε το φόβο, την αποξένωση, την ήττα, την υποταγή και την ανάθεση. Ο δρόμος του αγώνα για την κοινωνία της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της αυτοοργάνωσης και της ελευθερίας που θέλουμε να ζήσουμε, φαντάζει μακρινός. Παρά τα αισιόδοξα μικρά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, μαζικής ανυπακοής και σύγκρουσης με το κράτος και τους μηχανισμούς του, κυρίαρχη αντίληψη της κοινωνίας παραμένει η λογική της απαξίωσης των συλλογικών αντιστάσεων, της ανάθεσης και της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το πολιτικό σύστημα. Οι μέχρι τώρα συλλογικές αντιστάσεις μοιάζουν αναποτελεσματικές και εξαιτίας της άγριας επίθεσης του κράτους τόσο με το νομικό του οπλοστάσιο όσο και με την καταστολή κάθε κινητοποίησης. Κάτω από αυτές τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αναδείχθηκε η ανάγκη της στέγασης της συνέλευσης με οικειοποίηση δημόσιου χώρου για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κέντρου αγώνα που θα έχει ως σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών μας αναγκών με το χτίσιμο δομών αυτοοργάνωσης.

Προτάσεις
1.    Ενιαίο μπλοκ των συνελεύσεων στο δρόμο με την αυτόνομη παρουσία κάθε συνέλευσης, αλλά και με  κοινά χαρακτηριστικά (απεργίες, συγκεντρώσεις, κεντρικές παρεμβάσεις).
2.    Δυνατότητα δημιουργίας δικτυακού blog των συνελεύσεων με σκοπό τη δικτύωση και την άμεση ενημέρωση και αλληλεγγύη.


Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου
Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 20:00 στην πλατεία Δημαρχείου

http://sineleusiperisteri.blogspot.com/
sineleusiperisteri@gmail.com
Το κείμενο στα Αγγλικά:

A few words about the Open People’s Assembly of Peristeri
    Τhe Open Peoples Assembly of Peristeri was set up on June 2nd 2011, with the initiative of citizens who have already taken action for social-political issues in the neighbourhood . Turning to advantage the experience and the positive ambiance created by the Assembly at Syndagma Square, we set up an assembly at the Town Hall Square of Peristeri with the Initiative of Unemployed People  
    The participation of the neighbourhoods
at the first assembly was encouraging, while the presence of the people was beyond the 400 persons of any age, local people but some immigrants as well. The assembly decided that it is based on the principles of Real Democracy, Resistance, Justice and Equality, that political parties should remain out, that it is hostile to local and central power and the institutions that imposed on us racism and fascism
    Since the 2nd assembly already, our goal was the social appeal in neighbourhoods with the purpose to show our needs, suggesting to take our lives in our hands .We set up the blog of the assembly and open work groups in accordance with the activities of the assembly.
     We focused on our own social needs starting from the health affairs, we intervened in the Attikon Hospital. We gathered and blocked off the cashier’s office of medical examinations with the cooperation of the employees association. Also we made a rush at the local institution of social insurance.
    The situation at the field of Education (
the integrations of schools, the multidraft of law, the lack of books) occupied us at a local as well as at a central level, with our participation in demonstrations and our support to the sit-in of schools in our town.
    As far as the tax of the Public Enterprise of Electricity is concerned, we showed off the importance of electricity as a social possession, suggesting the massive social disobedience of paying any tax in our lives. Our solidarity in action, from preventing power-cut
and the decision for the creation of o group of reconnection is for our assembly the basic tools of resistance to show the necessity of solidarity towards the behavior of assigning and submission.
    We intervened at the Metro blocking off the ticket-machines, sharing out brochures hanging a sign «Free Transport for all».
    We got familiar with the problems of the workers in our area rushing in small and big work places  in the industrial area, shops, organization of  the unemployed, public utility services, making interventions in squares with anti-information and moto-marching . We acquired  stable contact and showed solidarity to the workers who are fighting for their rights such as (Halivourgia, ELTA, ALTER, Viva,  internet Q, Statistics, Loukisa, , 3Ε Εktipotiki, Μylonas, Alouminex) participating in all strikes with our group and banner.
    In
connection with the matter of unemployment, we have activated in cooperation with the Unemployed Initiative of Peristeri in common interventions in town and we participated in the panathenian marching for the unemployment with our group.
    When antifascists in our town accepted murderous attack from Hrisi Avgi we intervened with anti-information, movie show, and participation to anti-fasiscist-marching.
    At the level of social solidarity we organized a concert of
financial support for the bail of the arrested people on the strike on 28th of June,a celebration against poverty and financial support of an unemployed member of the assembly and also made a  fund of solidarity for the coverage of our social needs .
   We also want to refer to our participation at the Assembly of the people’s assemblies of the western suburbs (Ag. Anargyroi, Aigaleo, Peristeri, Haidari).
From the beginning there was an informal communication of exchanging experiences among us. Finally we made a common assembly and we intervened at the central offices of the technical company of the Public Enterprise of Electricity in Haidari.
    The assembly of  neighbourhoods is done every 15 days for exchanging experiences and the co-ordination of our central actions We did a common moto-marching for the taxes, passing by 5 Municipalities of the western suburbs, besides we participated in the moto-marching of the Keratsini assembly for the strikers in Halyvourgia.


Self-critism and questioning
The assembly meets constantly twice a week at the square. We didn’t  stop neither Summer nor Xmas. In August when many people were away we stayed in the square showing movies once a week for children and adults to get people together against commercialization and isolation. By getting together quite often we managed to form certain characteristics such as, self-organization, anti-hierarchy, the process of discussion and decision-making the creation of work groups readiness, confidence and solidarity which was conquered throughout this period.
    A basic issue that had occupied the operation of the assembly was the effort to find an ideological identity above the social one. People that belonged to political parties suggested the changing of the government, deletion of the debt, exit from the European Community, nationalizations as well as common actions with other political parties, local municipality, non-governmental organizations, commercial unions and the local press. Some left because the above characteristics didn’t express them, some got tired from the process and some couldn’t follow the pace of the assembly.
    We consider as a serious problem the lack of participation of the neighbourhood
first because it’s a very big municipality (12 areas) and second because of our weakness for social approach.
    Sometimes our local action stayed behind because we set as a first priority the actions in the centre of Athens. A typical example is our fight for taxes which except from our insufficiency to get together the people in the neighbourhood we face the war from the government that aims at the destruction and the sack of our lives. We face the fear, the alienation the assigning and the submission.
    The society of dignity, equality, autonomy and freedom in which we’d like to live in seems to be distant. Besides the optimistic small efforts of massive disobedience and conflict with the State the common perception of the society remains the scorn of massive resistance, the assigning and the solution of our problems through the political system.
    So far the massive resistance seems to be ineffective because of the wild attack from the State with its laws and the suppression of any mobilization. Under these social-political conditions we think that it is a necessity to occupy a public place for our assembly and use it as a centre of social fight for the purpose of covering our social needs by building structures of self-organizing.Open Peoples Assembly of Peristeri
Every Monday and Thursday at 20:00, at the Town Hall Square of Peristeri

http://sineleusiperisteri.blogspot.com/
sineleusiperisteri@gmail.com