Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ανταποκρίσεις από τα καλέσματα 14 και 15 Μάη

Δευτέρα 14 Μάη 2012 (συγκέντρωση και πορεία στο Μπόμπολα)

αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, "μπλοκάκηδων", "μαύρων", ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

Περίπου 300 εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνέλευσής μας για συγκέντρωση-πορεία ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στον εκδοτικό όμιλο του Μπόμπολα, την ημέρα λήξης της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.


Με τον μνημονιακό ολοκληρωτισμό να αφήνει το ελευθέρας στα αφεντικά να προωθούν την ακραία υποτίμηση της ζωής μας, είτε με τη μορφή της ανεργίας είτε με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων μισθωτής σκλαβιάς, και με δεδομένη τη θεσμική ανεπάρκεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΜΜΕ, δόθηκε μια πρώτη κινηματική απάντηση στον τσαμπουκά των αφεντικών και των ρουφιάνων υποτακτικών τους, που είχαν ξεσαλώσει το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε όποιο ανάχωμα εργασιακής αξιοπρέπειας έχει στηθεί απέναντι στα σχέδια τους. Και πρώτα απ’ όλα στηρίζοντας συλλογικούς εργατικούς αγώνες που σπάνε το κλίμα τρομοκρατίας και ηττοπάθειας στους εργασιακούς χώρους, όπως την απεργία που διεξάγουν εδώ και 25 μέρες οι τεχνικοί του ρ/σ Sentra FM, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων τους.



Η συγκέντρωση ξεκίνησε με μικροφωνική στο σταθμό του μετρό Δουκίσης Πλακεντίας στις 6 μ.μ. και ακολούθησε πορεία προς τον εκδοτικό όμιλο, με συμμετοχή πέρα από τη συνέλευσης μας, του σωματείου Εργαζόμενων Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, απεργών του Sentra FM, της ΕΣΗΕΑ, της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, της Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου, της Λαϊκής Συνέλευσης Χαλανδρίου, του Σωματείου Βάσης Ανέργων, του «Δεν πληρώνω», αλληλέγγυων συναδέλφων από σωματεία βάσης και εργατικές συλλογικότητες κ.α. Οι διαδηλωτές φωνάξαμε συνθήματα όπως: «οι απολύσεις είναι τρομοκρατία - καμιά ειρήνη με την εργοδοσία», «παράγει σκουπίδια, παράγει και χρυσό - και τους εργάτες θέλει με 400 ευρώ», «το δίκιο το έχουν του sentra οι απεργοί - και όχι οι ρουφιάνοι οι εργοδοτικοί», «έρχεται σφαλιάρα κινηματική - αλήτες ρουφιάνοι εργοδοτικοί», «τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά - καμιά ειρήνη με τα αφεντικά», «για τ' αφεντικά είναι νόμος της φύσης - πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις», «γουστάρω και σε διώχνω, λένε τ' αφεντικά - τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά», «ατομικές συμβάσεις, περικοπές μισθών- πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «40 ώρες για 400 ευρώ - σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε αφεντικό» κ.α.


Έξω από το οχυραμπαρωμένο* σφαγείο του εθνικού εργολάβου οι διαδηλωτές απαίτησαν και πέτυχαν την είσοδο μαζικής αντιπροσωπείας διαδηλωτών που ενημέρωσε τους εργαζόμενους του ομίλου για τα αιτήματα της διαδήλωσης, σπάζοντας έμπρακτα το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν οι εργοδοτικοί ρουφιάνοι του Μπόμπολα σε όποια φωνή παλεύει για τα συνδικαλιστικά αυτονόητα μέσα στον εργασιακό χώρο. Ένας συντάκτης ο οποίος ζητούσε το λόγο για τα κατονομαζόμενα στο κείμενο πεπραγμένα του σιναφιού των εργοδοτικών, που τραμπουκίζει απεργούς και αγωνιστές, πήρε τη (λεκτική) απάντηση που του άρμοζε από τους διαδηλωτές.

Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοσία του κάθε Μπόμπολα και των υποτακτικών του συνεχίζεται με το κεφάλι πάντα ψηλά.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ SENTRA FM


* 3 μέρες πριν τη συγκέντρωση, ο Μπόμπολας ενίσχυσε και τις δύο πύλες του συγκροτήματος τοποθετώντας και δεύτερες πόρτες πίσω από τις συρόμενες που υπήρχαν.

- Κατασκεύασε κουβούκλιο στην μπροστινή πύλη, στη θέση μιας περιστρεφόμενης μπάρας όπου χτυπούσαν κάρτες οι εργαζόμενοι και άνοιγε και χωρίς χτύπημα, βάζοντας μέσα σε αυτό δυο διαδοχικές καγκελένιες πόρτες.

- Την παραμονή της συγκέντρωσης κατέβασε σχεδόν όλους τους πυροσβεστήρες του κτιρίου δίπλα στην πύλη και, όταν άκουσε κράξιμο και ειρωνείες από εργαζόμενους γι' αυτό, είπε ότι τους κατέβασε για αναγόμωση και τους απέσυρε.

- Χθες μείωσε τον αριθμό των σεκιουριτάδων στην πύλη και ενίσχυσε και εκεί και περιμετρικά τη φρούρηση, με τους κλητήρες και το προσωπικό που ασχολείται με τεχνικές δουλειές στον κήπο και τα εξωτερικά του κτιρίου.

- Κάλεσε από προχθές τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους και διοικητικούς) να προσέλθουν νωρίτερα, και έτσι έβαλε τους περισσότερους στη λεγόμενη απογευματινή βάρδια (σχολάει στις 6.00 μμ). Χθες - ημέρα της συγκέντρωσης - ανακοίνωσε ότι αυτοί θα φύγουν μισή ώρα νωρίτερα ("στις 5.30 να έχετε σχολάσει, διαφορετικά θα φύγετε όταν θα φύγουν οι απέξω", τους είπε χαρακτηριστικά).

- Μέσα στο κτίριο υπήρχαν πάνω από 10 αστυνομικοί πριν πάμε, που δεν τους είδαμε πουθενά.


Τρίτη 15 Μάη 2012 (απεργία στον κλάδο του βιβλίου)

φωτογραφίες απ την απεργιακή κινητοποίηση:
http://bookworker.files.wordpress.com/2012/05/apergia_syvxa_15_5_12_d.jpg
http://bookworker.files.wordpress.com/2012/05/apergia_syvxa_15_5_12_g.jpg
http://bookworker.files.wordpress.com/2012/05/apergia_syvxa_15_5_12_m.jpg

περισσότερες φωτογραφίες, κείμενα στο ιστολόγιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής [1], [2], [3], [4]