Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Εξορμήσεις στη βιομηχανική περιοχή του Περιστερίου

Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου στις εξορμήσεις που έκανε στη βιομηχανική περιοχή με κείμενο αλληλεγγύης για τον αγώνα των χαλυβουργών, βρέθηκε σε μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους και συζήτησε με τους εργαζόμενους, τόσο τα εργασιακά προβλήματα όσο και γενικότερα τα κοινωνικά.
Κύρια χαρακτηριστικά είναι ο φόβος της ανεργίας, η επισφάλεια της εργασίας, οι απολύσεις, τα απλήρωτα μεροκάματα, τα δώρα Χριστουγέννων και η ανασφάλεια για την επιβίωσή τους.
Συγκεκριμένα στο Alter, Viva, Λουκίσα, Μυλωνάς, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απέναντι στα αφεντικά παλεύοντας και διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και την αξιοπρέπειά τους.

Alter
Oι  620 εργαζόμενοι στο κανάλι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) είναι απλήρωτοι από 5 έως 10 μήνες και έχουν κάνει  3 επισχέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο. Από τις 10 Νοέμβρη εξαντλώντας κάθε περιθώριο διεκδίκησης οι 470 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, σταμάτησαν τη ροή του προγράμματος, ανέβασαν απεργιακή κάρτα και περιφρουρώντας το χώρο δουλειάς τους μέρα-νύχτα διεκδικούν τα δεδουλευμένα και το δώρο των Χριστουγέννων. Ο Κουρής με τις πλάτες των καναλαρχών και του κράτους προχώρησε σε μηνύσεις και σε εισαγγελική παρέμβαση για κατάληψη του σταθμού. Εκβιάζει και απειλεί ότι αν οι απεργοί  δεν αποδεχτούν τους όρους του μέσα σε 48 ώρες ο σταθμός θα προχωρήσει σε πτώχευση. Σαν «σωτήρας» του σταθμού εμφανίζεται ο επενδυτής Β. Μαρινάκης με 20 εκατομμύρια ευρώ (500 εκ. ευρώ είναι μόνο τα χρέη) από τα οποία μόνο τα 5 εκ. ευρώ θα πάνε στους εργαζόμενους, όταν τα δεδουλευμένα και τα δώρα είναι 11 εκ. ευρώ. Για να σωθεί το κανάλι  θα γίνουν 250 απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και με εργαζόμενους σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Βλέποντας την αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων και την αλληλεγγύη που δέχονται καθημερινά από παντού, έφτασε στο σημείο να ρίξει το σήμα από την κεραία του Υμηττού. Τελείως «τυχαία» η Forthnet έκοψε τη σύνδεση Internet λόγω οφειλών.

Λουκίσας ΑΒΕΕ
Στην αλουμινοβιομηχανία Λουκίσα οι 35 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι περίπου 1 χρόνο. Εδώ και 19 μέρες βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου έχοντας κάνει επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και το δώρο των Χριστουγέννων. Η εργοδοσία έκανε 38 μηνύσεις σε εργαζόμενους και σε συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου για παρεμπόδιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Προχώρησε σε υπενοικίαση του χώρου σε μία από τις εταιρείες του ομίλου προσπαθώντας να σπάσει τον αγώνα των απεργών και απειλώντας τους ότι «πρώτα θα κλείσει το δικό σας σπίτι και μετά το δικό μου». Την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια έγινε πορεία στις γειτονιές του Περιστερίου, όπου κατέληξε στο Alter.

Viva A.E.
H Viva είναι εισαγωγική εταιρεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων με έδρα το Περιστέρι και υποκαταστήματα στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί μόνο το κατάστημα του Περιστερίου με 15 εργαζόμενους ενώ έβαλε λουκέτο στα παραπάνω υποκαταστήματα απολύοντας τους εργαζόμενους χωρίς αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωγές διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το δώρο Χριστουγέννων.

Επίσης στα εργοστάσια αλουμινίου Μυλωνάς και Αλουμινέξ  οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δώρο Χριστουγέννων.
Η κλιμάκωση και η νίκη των εργατικών αγώνων μας αφορά όλους γι’ αυτό η αλληλεγγύη μας θα είναι ένα από τα όπλα τους  για το δίκαιο αγώνα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.

Αυτοί που αρπάνε το φαί  από το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα
αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες
οι χορτάτοι μιλάν για πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν…

              Μπ. Μπρεχτ