Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Χρονικό δράσεων-παρεμβάσεων για την προπαγάνδιση της 48ωρης απεργίας (19-20/10)

"Αν δεν αντισταθούμε σ' όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές"

Εν όψει της 48ωρης απεργίας που μας πέρασε, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου προχώρησε σε παρεμβάσεις-εξορμήσεις στις γειτονιές του Περιστερίου και σε εργασιακούς χώρους προπαγανδίζοντας τη σημασία της απεργιακής κινητοποίησης και καλώντας όλο τον κόσμο στο δρόμο ενάντια στην καταπίεση, το φόβο, τον ατομικισμό, την εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15-10 άτομα από τη συνέλευση μοίρασαν κείμενα και προπαγάνδισαν με τη βοήθεια της ντουντούκας την απεργία σε πολίτες και εργαζόμενους κατά τη διάρκεια πρωινής εξόρμησης που περιελάμβανε εργασιακούς χώρους στο Περιστέρι, όπως σούπερ μάρκετ (Γαλαξίας, Βερόπουλος, Lidl) και πολυκαταστήματα (Sprider, Alex Pak, Media Markt). Τέλος πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων σε όλο το μήκος της λαϊκής αγοράς στη Νέα Ζωή.

Την Κυριακή 16-10 δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και έτσι η μοτοπορεία σε κεντρικές πλατείες του Περιστερίου που είχε αποφασιστεί από τη συνέλευση τελικά ακυρώθηκε.

Τη Δευτέρα 17-10 άτομα της συνέλευσης προχώρησαν σε παρέμβαση στη ΔΕΗ και στον ΟΑΕΔ Περιστερίου.

Την Τρίτη 18-10 το απόγευμα η συνέλευση δραστηριοποιήθηκε στον πεζόδρομο Περιστερίου και συγκεκριμένα σε χώρους εργασίας και καταστήματα με αποκορύφωμα την παρέμβαση στο πολυκατάστημα Hondos Center. Καθ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης μοιράστηκαν κείμενα ενώ παράλληλα προπαγανδίστηκε η 48ωρη απεργία με τη χρήση της ντουντούκας και την βοήθεια stencil που πατήθηκαν σε κολώνες, κάδους απορριμμάτων κλπ.

Την Τετάρτη 19-10 πριν το κάλεσμα στον Αγ. Αντώνη για τη συμμετοχή στη διαδήλωση, η συνέλευση μαζί με αλληλέγγυους και φίλους προχώρησαν σε παρέμβαση έξω από το σούπερ μάρκετ Champion, επί της Παναγή Τσαλδάρη καθώς επίσης και στις διπλανές τράπεζες. Μοιράστηκαν κείμενα, ενώ μέσω της ντουντούκας καλέστηκε ο κόσμος σε συμμετοχή στην απεργία. Τέλος, τα μέλη της συνέλευσης καθώς και άλλος κόσμος όπως μαθητές, εργαζόμενοι του Δήμου και φίλοι πορεύτηκαν μαζί με το πανό της συνέλευσης και φωνάζοντας συνθήματα κινήθηκαν με παλμό και σθένος προς το μετρό του Αγ. Αντωνίου σε μια μικρή πορεία. Εκεί συναντηθήκαν με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ανέργων και όλοι μαζί ξεκίνησαν για τη συνάντηση στο Μουσείο. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου συμμετείχε στο μπλοκ των λαϊκών συνελεύσεων από τα Δυτικά προάστια.

Το απόγευμα στις 6 όπως ανέφερε το κάλεσμα, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην πλατεία Δημαρχείου, όπου ακούστηκαν διάφορες απόψεις για την πρώτη μέρα της απεργίας καθώς επίσης και για το πρωτοφανές πλήθος κόσμου που κατέβηκε στο δρόμο για να διαδηλώσει. Τέλος αποφασίστηκε επί τόπου να πραγματοποιηθεί αυτοκινητο-μοτό-ποδηλατοπορεία σε όλο το Περιστέρι που να προπαγανδίζει και τη συμμετοχή στη δεύτερη μέρα της απεργίας. Έτσι σε ένα δίωρο δρομολόγιο που περιελάμβανε τις γειτονιές της Ανθούπολης, της Νέας Ζωής, του Λόφου, του Μπουρναζίου καθώς και τις κεντρικές συνοικίες, ο κόσμος της συνέλευσης με ντουντούκες, κορναρίσματα και συνθήματα για την απεργία προκάλεσε το ενδιαφέρον των Περιστεριωτών που έβγαινε σε μπαλκόνια, πεταγόταν από καφενεία και μαγαζιά και σε πολλές περιπτώσεις συναινούσε με χειροκροτήματα και φωνές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοκινητο-μοτό-ποδηλατοπορεία πέρασε και από το γκαράζ του Δήμου, όπου και σταμάτησε για λίγα λεπτά ως ένδειξη συμπαράστασης συζητώντας με τους εργαζομένους των απορριμματοφόρων που επιδοκίμασαν την όλη δράση-εξόρμηση.

Την Πέμπτη 20-10 η συνέλευση μαζεύτηκε στο μετρό του Αγίου Αντωνίου στις 9.30 το πρωί, για να κατευθυνθεί στα Προπύλαια. Εκεί συναντήθηκε και με άλλες συνελεύσεις οι οποίες δεν κατέβηκαν με δικό τους πανό, αλλά επέλεξαν να συμμετέχουν στο μπλοκ με το πανό την Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου. Έτσι με έναν αξιόλογο αριθμό κόσμου η συνέλευση ενώθηκε με το μεγάλο σώμα της διαδήλωσης. Το απόγευμα, της δεύτερης μέρας της 48ωρης, πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνέλευση στην πλατεία Δημαρχείου, αλλά λόγω της κούρασης του κόσμου έληξε σχετικά νωρίς. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε ένας μικρός συνολικός απολογισμός για τα γεγονότα και των δύο ημερών και έγινε ενημέρωση σχετικά με τους συλληφθέντες και τους τραυματίες.