Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας»
της Ν. Σμύρνης (13/2) και για την εργατική διαδήλωσή μας

Για το Σάββατο 13/2 ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης και ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης οργάνωναν μια ακόμα «λευκή νύχτα» (“love night”, όπως την αποκαλούσαν) με παράταση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας να εργάζονται μέσα σε αυτά τουλάχιστο μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, μια μέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής 12/2 μέσα από μια ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, που ήταν τελείως συκοφαντική για τους αγώνες μας, ενημερωνόμαστε για την ακύρωση του εν λόγω βάρβαρου “event”.
Βέβαια, της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί το κάλεσμα για εργατική διαδήλωση για το βράδυ αυτού του Σαββάτου στη Νέα Σμύρνη από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και από άλλες συλλογικότητες. Επίσης, μέσα στις προηγούμενες ημέρες από αρκετά εργατικά σωματεία και συλλογικότητες κυκλοφόρησαν μια σειρά από ανακοινώσεις κι έγιναν παρεμβάσεις ενάντια στην εν λόγω «λευκή νύχτα». Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής 12/2 πραγματοποιήθηκε και εξόρμηση σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής με μοίρασμα του σχετικού κειμένου της συλλογικότητας «εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου». Τέλος, εργατικά σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στη wind και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής προχώρησαν και σε σχετικές καταγγελίες-παρεμβάσεις τόσο σε Επιθεωρήσεις Εργασίας (και με επί τόπου επισκέψεις στα κεντρικά του ΣΕΠΕ, στο Υπ. Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας) όσο και στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αντιπεριφέρεια Νοτίου Τομέα.
Να σημειώσουμε βέβαια, αν και είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στις «λευκές νύχτες» και σε όλες αυτές τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις ακόμα και αν καλύπτονται από «πέπλο νομιμότητας», ότι όπως ακριβώς έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, σε Περιστέρι και Νέα Σμύρνη το 2014, όπως και πρόσφατα σε Μαρούσι και Γλυφάδα, έτσι και στη Νέα Σμύρνη τώρα δεν είχε ζητηθεί καν η σχετική άδεια όπως ορίζεται από το νόμο.
Στο σημείο αυτό, επίσης, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε και στη στάση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, ενώ από τη μια προβάλλει την -μέχρι και σήμερα τουλάχιστο- πολιτική της απόφαση ενάντια στην παραχώρηση άδειας για παράταση ωραρίου στο πλαίσιο «λευκών νυχτών», από την άλλη, με το να κάνει τα «στραβά μάτια» όταν τελικά αυτή υλοποιείται (…ακόμα περιμένουμε να ενημερωθούμε για τα πρόστιμα που θα δίνονταν σε Μαρούσι και Γλυφάδα), ουσιαστικά αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπορικούς συλλόγους και δήμους. Ωστόσο, αυτή τη φορά, με όλες τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις του κόσμου του αγώνα το πεδίο αυτό μπλοκαρίστηκε. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά οι ιθύνοντες τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο ΣΕΠΕ και στο Υπ. Εργασίας. Θα πρέπει να το καταλάβουν καλά και ο εμπορικός σύλλογος Ν. Σμύρνης και ο δήμαρχός της, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους για την ακύρωση της «λευκής νύχτας» υπό τον φόβο των προστίμων, έκαναν λόγο για «νίκη των εχθρών των τοπικών αγορών, όπως η Νέα Σμύρνη, και των συμμάχων των Μεγάλων MALLS και των γιγαντιαίων επιχειρήσεων». Αυτοί που νικήσαμε στη Νέα Σμύρνη είμαστε εμείς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες από κάθε εργασιακό κλάδο, τα εργατικά μας σωματεία και οι συλλογικότητές μας, όλος ο κόσμος του αγώνα που δίνουμε μάχες για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Είμαστε εμείς που και πριν από κάποιο καιρό, τον Οκτώβρη του 2014, είχαμε μπλοκάρει με την κινητοποίησή μας και πάλι μια αντίστοιχη φιέστα (“Shop and Taste”) που είχαν οργανώσει στη Νέα Σμύρνη (και πάλι σε καθεστώς νομικής αυθαιρεσίας). Και συνεχίζοντας τον αγώνα μας –βασιζόμενες και βασιζόμενοι και στην θετική παρακαταθήκη που μας αφήνει και η πρόσφατη μάχη της Νέας Σμύρνης– θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα τέλος και στις «λευκές νύχτες» και σε κάθε άλλη αντίστοιχη εργοδοτική επίθεση.
Βέβαια, παρά την ακύρωση της «λευκής νύχτας», προχωρήσαμε κανονικά στην προγραμματισμένη εργατική διαδήλωσή μας. Η αρχική μας συγκέντρωση έγινε στις 6μμ στην πλατεία της Ν. Σμύρνης απέναντι από το τραμ. Λίγο πιο μετά 100 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες προχωρήσαμε σε πορεία φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα και κρατώντας τα πανό της συλλογικότητας «εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου», του Συντονιστικού δράσης και της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης. Αρχικά κινηθήκαμε πάνω στην πλατεία και στη συνέχεια επί της Ομήρου περνώντας μπροστά από πολλά κλειστά εμπορικά καταστήματα. Βέβαια, στο διάβα μας χρειάστηκε να «υπενθυμίσουμε», αν και το γνώριζαν πολύ καλά, σε εργοδότες ή και εργαζόμενους που βρίσκονταν μέσα σε 2-3 ανοιχτά μαγαζιά ότι η «λευκή νύχτα» είχε ακυρωθεί και ότι έπρεπε να τα κλείσουν, όπως κι έκαναν τελικά. Επίσης, σε zara και public που είχαν δικαίωμα να είναι ανοιχτά ως τις 8μμ, προχωρήσαμε σε ολιγόλεπτες συγκεντρώσεις έξω από αυτά και μοίρασμα κειμένων στο εσωτερικό τους, όπου ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των συναδέλφων η ανακούφιση για την ακύρωση της «λευκής νύχτας». Η πιο μεγάλη χρονικά αλλά και με όρους οργής παρέμβασή μας πραγματοποιήθηκε σε ένα ανοιχτό κατάστημα με ρούχα στην Ομήρου (το οποίο προφανώς δεν λειτούργησε όσο βρισκόμασταν εκεί), όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια προκλητικότατη εργοδότρια, φιλοεργοδοτικούς djs και 2-3 ακόμα εργοδότες από άλλα μαγαζιά που δεν μπορούσαν, όπως φαίνεται, να «χωνέψουν» την ήττα που γνωρίσανε!
Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίαςκαι τα «απελευθερωμένα» ωράρια