Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία δε θα μείνει αναπάντητη


Επανερχόμαστε στο ζήτημα της MEDIA MARKT μετά από έναν κύκλο παρεμβάσεων που πραγματοποιήσαμε στα καταστήματά της στην Αθήνα (Μαρούσι, Περιστέρι, Ρέντη, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη) την προηγούμενη εβδομάδα. 
Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράζουμε αυτήν την εβδομάδα, σε έναν 2ο κύκλο παρεμβάσεων, που ουσιαστικά καταγράφει τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα μέσα από την επικοινωνία που είχαμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της επιχείρησης. Είναι πλέον σαφές ότι η πρωτοβουλία της MEDIA MARKT δεν «πατά» πουθένα πέρα από την πρόθεση της εργοδοσίας να κλέψει άλλο ένα δικαίωμα των εργαζομένων. Η αλήθεια είναι ότι επιστρετεύει μια σειρά φημών και ψεμάτων για να δικαιολογήσει την καφρίλα της στους εργαζόμενους ενώ ακόμα δεν έχει κινητοποιηθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για να εξετάσει την παράνομη πρακτική της επιχείρησης. 
Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, επειδή «δεν είμαστε και χθεσινοί», θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να αναδεικνύουμε την συναδελφικότητα και την έμπρακτη υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!


«Γιατί σας ενδιαφέρει τι έκαναν τα MEDIA MARKT στις 2/1;»

Γιατί το πανελλαδικό άνοιγμα των καταστημάτων της το Σάββατο 2/1, ημέρα παραδοσιακής κλαδικής αργίας των εμποροϋπαλλήλων, αποτελεί μια προκλητική κίνηση της εργοδοσίας ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου και τα δικαιώματά τους. Και η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο προστίθεται στην μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το ξεχείλωμα των ωραρίων μέσα από φιέστες τύπου «Λευκές ή Κόκκινες Νύχτες» αλλά λειτουργεί και ως «λαγός» για τους υπόλοιπους εργοδότες του εμπορίου. Γιατί αν οι εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου δεν δώσουμε την απάντηση που αντιστοιχεί, θα’ χουμε να αντιμετωπίσουμε και «νέες πρωτοβουλίες»…

«Και τι να κάνουμε απέναντι σ’ αυτό;»

Την προηγούμενη εβδομάδα, 18-23 Γενάρη, συνάδελφοι-ισσες από τον κλάδο του εμπορίου μαζί με αλληλέγγυες συλλογικότητες και σωματεία που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια», πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα καταστήματα της MEDIA MARKT σε Ρέντη, Περιστέρι, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη και Μαρούσι. Οι παρεμβάσεις μας είχαν στόχο να σπάσουν τη σιωπή και τον φόβο που κυριαρχεί στους χώρους της δουλειάς καθώς και να έπικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους προβάλλοντας τα δικά μας εργατικά συμφέροντα απέναντι στον μονόλογο της εργοδοσίας.

«Και τι καταλάβατε με όλα αυτά που κάνατε;»

Μέσα από την επικοινωνία μας με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες (παρά την αδιάκριτη συμπεριφορά πολλών διευθυντάδων και προϊσταμένων) έγιναν σαφή τα παρακάτω:
  • το άνοιγμα της MEDIA MARKT στις 2/1 δεν πατά σε καμία διάταξη, εγκύκλιο, νομικό παραθυράκι που να το επιτρέπει. Κανένα υπουργείο και καμία εργοδοτική ένωση δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση που να δηλώνει ή να υπονοεί μια τέτοια πρόθεση. Η καταπάτηση της κλαδικής αργίας της 2/1 είναι μια εξόφθαλμα παράνομη πράξη και στηρίζεται μόνο στον τσαμπουκά της εργοδοσίας και τις ορέξεις της για περαιτέρω κερδοφορία.
  • η μεθόδευση αυτή έγινε με αιφνιδιαστικό τρόπο εις βάρος των συναδέλφων μας. Το σύνολο των συναδέλφων στα MEDIA MARKT ενημερώθηκε μόλις στις 31/12, 2 μέρες πριν το παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων. Και προφανώς, δεν ζητήθηκε η γνώμη των εργαζομένων παρά τους ανακοινώθηκε η απόφαση της εργοδοσίας.
  • προηγουμένως, κύκλοι της εργοδοσίας φρόντισαν να διαδώσουν φήμες ότι στις 2/1 επρόκειτο να ανοίξουν και άλλες «ανταγωνιστικές» αλυσίδες καταστημάτων με ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη όπως Πλαίσιο, Κωτσόβολος κ.α. Μετά τις 2/1, εξίσου επιμελώς διαδόθηκε η πληροφορία ότι οι υπόλοιποι «φοβήθηκαν και μας πούλησαν». Αυτοί οι γελοίοι χειρισμοί είναι γνωστοί σ’ όσους-ες εργαζόμαστε σε εμπορικές αλυσίδες όπου «πρέπει να προλαβαίνουμε τις πρωτοβουλίες των ανταγωνιστών μας»… Δεν είναι τυχαίο ότι στο λυσσαλέο ανταγωνισμό μεταξύ των εργοδοτών του εμπορίου, χρήσιμα εργαλεία είναι το ψέμα και η μεθοδευμένη διάχυσή του μέσα στους χώρους εργασίας. 
  • η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων εργάστηκαν για 5 ώρες ανεξαρτήτως του καθορισμένου ωραρίου της σύμβασής τους. Έτσι, όχι μόνο καταπάτησαν την αργία της 2/1 αλλά έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις συμβάσεις των εργαζομένων μη καταβάλλοντας και τις απαιτούμενες προσαυξήσεις.
«Και τώρα τι κάνουμε;»
  1. Προχωράμε σε έναν 2ο γύρο ενημερωτικών παρεμβάσεων μέσα στους χώρους εργασίας του MEDIA MARKT με σκοπό την ενημέρωση όλων των συναδέλφων και το σπάσιμο του τσαμπουκά των διευθυντών και των παρατρεχάμενών τους. Να συζητήσουμε το πώς θα υπερασπιστούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Να δημιουργήσουμε το απαραίτητο δίκτυο επικοινωνίας και συντονισμού ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.
  2. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους-ες της MEDIA MARKT να αναδείξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και να τη συνδέσουν με το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν στην εργασιακή καθημερινότητά τους: την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ωράρια-λάστιχο, τις απολύσεις και την ανακύκλωση των εργαζομένων, τους μισθούς-ψίχουλα. Μέσα από τα κλαδικά σωματεία, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από «αόρατες επιτροπές» σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν, να οργανωθούν και να αγωνιστούν για όλα τα παραπάνω.
  3. Να καταγγείλουμε την σιωπή και τη συνενοχή των υπεύθυνων μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που μετά από έναν μήνα δεν έχουν πράξει τους αυτονόητους ελέγχους για την παρανομία της εργοδοσίας. 
  4. Να μπλοκάρουμε τη φιέστα της Κυριακής 31/1 στο κατάστημα του Αμαρουσίου με τίτλο «Σε 100’ τα παίρνεις όλα». Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 31/1 θα βρισκόμαστε στο κατάστημα του Αμαρουσίου περιφρουρώντας τη μη λειτουργία του. Δεν θα επιτρέψουμε με καμία πρόφαση να εργαστούν συνάδελφοί μας κυριακάτικα κάτω από τον εκβιασμό της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.gr
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6989788562

επόμενη συνάντηση: Κυριακή 7 Φλεβάρη, 18.00
στα γραφεία των σωματείων βάσης, Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος