Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Κείμενο της συνέλευσης της πλ. Βικτωρίας για τη Villa Αμαλίας



δεν υπάρχει περίπτωση…

ένα πρώτο μικρό κείμενο για τους συλληφθέντες συντρόφους και συντρόφισσές μας και για την αστυνομική καταστολή ενάντια στη Villa Αμαλίας

η Villa Αμαλίας είναι ένα κομμάτι από εμάς
Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η ισότητα, οι αυτοοργάνωση, οι οριζόντιες δομές, ο συλλογικός  λόγος, η αδιαμεσολάβητη πράξη, το πρόταγμα της επανοικειοποίησης των ελεύθερων χώρων και της αυτοδιαχείρισης της ζωής είναι τα νήματα εκείνης της βιωμένης ουτοπίας που συνδέουν μια αντιεξουσιαστική κατάληψη με μια συνέλευση γειτονιάς.

η Villa Αμαλίας είναι ένα κομμάτι από εμάς
Μια εμβληματική κατάληψη με ιστορία 23 χρόνων, αναπόσπαστο κομμάτι της μνήμης και της ζωής μας στις γειτονιές γύρω από την πλ. Βικτωρίας, κύτταρο δημιουργίας και κέντρο παραγωγής μιας ανυπότακτης πολιτικής πράξης και ενός ελεύθερου πολιτισμού, καθόρισε αποφασιστικά τον χαρακτήρα της γειτονιάς, πρόσφερε ζωντάνια, παλμό και ενότητα στον κατακερματισμένο αστικό χώρο, έδωσε –και θα συνεχίσει να δίνει– το μέτρο των δυνατοτήτων για την αυτονομία και την αυτοπραγμάτωση της ζωής.

η Villa Αμαλίας είναι ένα κομμάτι από εμάς
Τελευταίο χωρικό σύνορο ανάμεσα στη γειτονιά της πλ. Βικτωρίας και τον Αγ. Παντελεήμονα, η Villa Αμαλίας είναι εκείνο το αποφασιστικό ανάχωμα που κράτησε μακριά τους ναζί και τις εγκληματικές τους συμμορίες, τα εκατοντάδες μαχαιρώματα μεταναστών και τα ρατσιστικά πογκρόμ, τα νταβατζηλίκια και την κυριαρχία του κόσμου της νύχτας, τον αδιάρρηκτο δεσμό του φασισμού με τη μαφία. Χάρη και στην ύπαρξη της Villa Αμαλίας, ο εφιάλτης που παρεπιδημεί 100 μέτρα από τη γειτονιά μας παρέμεινε μέχρι σήμερα ένας μακρινός απόηχος.

η Villa Αμαλίας είναι ένα κομμάτι από εμάς
Η Villa είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνέλευσης της γειτονιάς, αφετηρία της συγκρότησής της 1,5 χρόνο πριν, όταν κάτοικοι που τρομάξαμε με το ρατσιστικό πογκρόμ που εξαπολύθηκε στους δρόμους μας, συγκεντρωθήκαμε στην αυλή της Villa Αμαλίας για την πρώτη μας συνάντηση.

η Villa Αμαλίας είναι ένα κομμάτι από εμάς
Ανάμεσα στους συλληφθέντες της αστυνομικής καταστολής ενάντια στην κατάληψη είναι σύντροφοι και συντρόφισσές μας, άνθρωποι που δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στη γειτονιά, που μαζί τους επαναδιεκδικήσαμε τον δημόσιο χώρο, επανασυνδέσαμε τα ρολόγια ρεύματος σε δεκάδες σπίτια, συζητήσαμε για την αναγκαιότητα ενός κοινωνικού φαρμακείου και ιατρείου για τη γειτονιά, που συλλογικά κατεβήκαμε στο δρόμο –μαζί με τις υπόλοιπες σαράντα τόσες συνελεύσεις γειτονιάς της Αθήνας– στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια και τη λεηλασία των ζωών μας.

Η καταστολή της Villa Αμαλίας ήταν το τελευταίο έργο ενός αστυνομικού στρατού κατοχής που έχει καταλάβει τη γειτονιά μας. Που επιτίθεται λυσσασμένα εδώ και πάνω από έναν χρόνο στους μετανάστες μικροπωλητές που προσπαθούν να βγάλουν ένα ισχνό μεροκάματο γύρω από την ΑΣΟΕΕ, που τους ληστεύει αρπάζοντάς τους χρήματα και κινητά τηλέφωνα όταν τους σταματάει για έλεγχο χαρτιών, που έχει μεταβάλλει τον χώρο της πλατείας σε μια μικρή Γάζα, που στρώνει συστηματικά το έδαφος για να γίνει η γειτονιά μας Αγ. Παντελεήμονας.
Δεν υπάρχει λόγος σ’ αυτό το πρώτο κείμενο να σταθούμε στις βλακείες της προπαγάνδας ενός ακροδεξιού –πρώην ΕΝΕΚτζή– υπουργού «προστασίας του πολίτη» ή αυτές των ίδιων πεποιθήσεων του προϊστάμενού του πρωθυπουργού. Ούτε βέβαια στον βίο και την πολιτεία ενός από τους χειρότερους δημάρχους που πέρασαν ποτέ από την Αθήνα, που ενώ τα πάντα γύρω του καταρρέουν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές, πράσινο, καθαριότητα) ξυπνάει και κοιμάται με τη σκέψη πώς να κλείσει καταλήψεις και να κυνηγήσει μικροπωλητές.
Το μόνο που θα δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τη Villa Αμαλίας από τη γειτονιά μας. Ότι με κανέναν τρόπο δεν θα αφήσουμε μόνους τους συντρόφους μας που συνελήφθησαν. Ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την επανακατάληψη της Villa Αμαλίας.


(οργισμένη) συνέλευση της πλ. Βικτωρίας


αλληλεγγύη στη Villa Αμαλίας